en-Aaahh, kosmetiikan valmistus on ihanaa!

01/09/2019

Joskus tulee sellainen tunne, että koskaan mikään ei mene putkeen. Onko tuttua? Itse ainakin olen kamppaillut tämän kanssa viime vuosina ihan jatkuvasti ja usein on ollut sellainen tunne, että nyt heitän pyyhkeen kehään. Oman kosmetiikkasarjan luomisen kuvitteli kyllä olevan jotakin ihan muuta kuin se sitten käytännössä on. 

Alussa oli jotenkin typerän (näin jälkiviisaana) ja naiivin oloinen käsitys, että siitä sitten vaan kokkailemme uusia tuotteita Breaking Bad -tyyliin ja vuodessa homma on selvä ja tasoiteltu. Unelmissani hyllyssä komeili upea katras toinen toistaan upeampaa ja ihmeellisempää tuotetta. Totuus olikin sitten ihan toinen...

Koska minulla on tutkinto tuotantotaloudesta ja olen nuoruudessani tehnyt töitä säännellyllä ravintola-alalla, ymmärsin heti alkuun tutkia kosmetiikan säädöksiä ja lakeja. Päätin innoissani tulostaa jonkin Brysselin helposti saataville asettaman ohjeistuksen valmistajille. Tulostimessani oli vaan jokin vika ja se ei vaan alkanut tulostamaan dokumenttia. Mitä kummaa? Laitanpa uudestaan tulostukseen. En ollut huomannut ollenkaan että tässä dokumentissa oli vaatimattomat 400 sivua täynnä kuvia ja muuta grafiikkaa, joka vei tulostimeltani sen viisi minuuttia prosessoida materiaali tulostukseen. Eli jos joku haluaa ohjeet kuinka tuote rekisteröidään EU:n CPNP:hen (Cosmetic Products Notification Portal) niin minulta saa sitten niitä ohjeita kaksin kappalein. Ihan värikuvina. Ja niin, siis ennen tätä CPNP:tä pitää anoa pääsyä SAAS:iin. Kaiken kaikkiaan pitää Brysselin eduksi sanoa, että ohjeet olivat selkeät ja koko tietokanta hyvin järkevä. EU ei ole aina huono asia, vaikka Britit mitä sanoisivat.  

No sitten kun päästiin itse asiaan, eli tuotteiden kehittämiseen, vastaan tuli muita "ongelmia". Piti päättää mitä emulgointiaineita käytetään, mitä vaikuttavia aineita käytetään, mitä ominaisuuksia vaaditaan, onko tuotteessa vettä, miten säilöntäaineet valitaan. Näistä voisi puhua varmaan viikon. Huomasin kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa ristiriitoja asiantuntijoiden, markkinoiden ja kuluttajien näkemyksissä esimerkiksi säilöntäaineista. Erityisesti parabeenit ovat olleet vuosikausia pinnalla ja joutuneet huonoon valoon hyvin suurelta osin täysin syyttä. Tästä aiheesta voin tehdä vaikka ihan oman jutun, jos jotakuta kiinnostaa. Ja siis itsekin olen ihan noviisi näissä asioissa ja joka päivä opin uutta. Kuten esimerkiksi sen, että mustikat sisältävät runsaasti parabeeneja. 

Kosmetiikan markkinointia säädellään, vaikka aina ei tältä tunnukaan, kun katselee isojen merkkien kummallisia mainoksia tuotteista, jotka muka muuttavat ihmisen RNA:ta. Tutkiessani asetuksia, direktiivejä, lakeja ja suosituksia ymmärsin, että EU:n kosmetiikka-asetuksessa rajoitetaan selvästi erilaisten hämäävien markkinointiväittämien käyttämistä. Heinäkuussa 2019 astui voimaan tarkennus (https://ec.europa.eu/docsroom/documents/24847) , joka rajoittaa "ei sisällä" -väittämiä. Tästäkin aiheesta voisi pitää oman luennon.

Nyt kun aikaa on kulunut jo kolme vuotta, olen vihdoinkin saanut kasaan jo muutamia tuotteita. Ja näistä kuin ihmeen kaupalla muutamat ovat jopa omasta mielestä onnistuneita. Matkaa kuitenkin on vielä paljon edessä. Joka viikko törmää uuteen haasteeseen, jota ei alun innostuksessa olisi edes osannut missään skenaariossa kuvitellakaan. Toisaalta, tämä on ollut mieletön matka sekä kosmetiikan maailmaan, että omaan mieleen. Kolmen vuoden aikana on tuotteiden lisäksi syntynyt aivan uusi minä. 

Terveisin, 

Jenny Fager
Jenny Fager


Jenny 7. Taivaasta

Jenny Fager työskentelee 7. Taivaassa hoitolan johtajana ja on kehittänyt viime vuosina tuotteita hoitolan nimeä kantavalle brändille Made in 7 Heaven.