Aaahh, ihanaa!

19.08.2019

Joskus tulee sellainen tunne, että koskaan mikään ei mene putkeen. Onko tuttua? Itse ainakin olen kamppaillut tämän kanssa viime vuosina ihan jatkuvasti ja usein on ollut sellainen tunne, että nyt heitän pyyhkeen kehään. Oman kosmetiikkasarjan luomisen kuvitteli kyllä olevan jotakin ihan muuta kuin se sitten käytännössä on. 

Alussa oli jotenkin typerän (näin jälkiviisaana) ja naivin oloinen käsitys, että siitä sitten vaan kokkailemme uusia tuotteita Breaking Bad -tyyliin ja vuodessa homma on selvä ja tasoiteltu. Unelmissani hyllyssä komeili upea katras toinen toistaan upeampaa ja ihmeellisintä tuotetta. Niin ja siis tämä ihana fantasia oli vuonna 2016. Totuus olikin sitten ihan toinen...

Koska minulla on tutkinto tuotantotaloudesta ja olen nuoruudessani tehnyt töitä säännellyllä ravintola-alalla, ymmärsin heti alkuun tutkia kosmetiikan säädöksiä ja lakeja. Päätin innoissani tulostaa jonkin EU:n helposti saataville asettaman ohjeistuksen valmistajille. Tulostimessani oli vaan jokin vika ja se ei vaan alkanut tulostamaan dokumenttia. Mitä kummaa? Laitanpa uudestaan tulostukseen. En ollut huomannut ollenkaan että ko dokumentissa oli vaatimattomat 400 sivua täynnä kuvia ja muuta grafiikkaa, joka vei tulostimeltani sen viisi minuuttia prosessoida materiaali tulostukseen. Eli jos joku haluaa ohjeet kuinka tuote rekisteröidään EU:n CPNP:hen (Cosmetic Products Notification Portal) niin minulta saa sitten niitä ohjeita kaksin kappalein. Ihan värikuvina. Ja niin, siis ennen tätä CPNP:tä pitää anoa pääsyä SAAS:iin. Kaiken kaikkiaan pitää Brysselin eduksi sanoa, että ohjeet olivat selkeät ja koko tietokanta hyvin järkevä. EU ei ole aina huono asia, vaikka Britit mitä sanoisivat.   

No sitten kun päästiin itse asiaan, eli tuotteiden kehittämiseen, vastaan tuli muita "ongelmia". Piti päättää mitä emulgointiaineita käytetään, mitä vaikuttavia aineita käytetään, mitä ominaisuuksia vaaditaan, onko tuotteessa vettä, miten säilyntäaineet valitaan. Näistä voisi puhua varmaan viikon. Huomasin kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa ristiriitoja asiantuntijoiden, markkinoiden ja kuluttajien näkemyksissä esimerkiksi säilöntäaineista. Erityisesti parabeenit ovat olleet vuosikausia pinnalla ja joutuneet huonoon valoon hyvin suurelta osin täysin syyttä. Tästä aiheesta voin tehdä vaikka ihan oman jutun, jos jotakuta kiinnostaa. Ja siis itsekin olen ihan noviisi näissä asioissa ja joka päivä opin uutta. Kuten sen, että mustikat sisältävät parabeeneja. Opin myös että EU:n kosmetiikka-asetuksessa rajoitetaan selvästi erilaisten hämäävien markkinointiväittämien käyttämistä. Heinäkuussa 2019 astui voimaan tarkennus ( https://ec.europa.eu/docsroom/documents/24847) , joka rajoittaa ei sisällä- väittämiä.