Omat ripset tippuu pidennysten takia?!
Ripsienpidennykset ovat olleet jo useita vuosia erittäin suosittuja ja niitä näkee katukuvassa lähes jokaisella naisella. Niiden suosio alkoi lisääntyä dramaattisesti vuoden 2009 aikana ja sen jälkeen markkinoilla on nähty jos jonkinlaista tekniikkaa ja merkkiä. Hoitolassamme on tehty ripsienpidennyksiä vuodesta 2008 ja olemmekin olleet alalla koko trendin olemassaoloajan.
Volyymiripset ovat nyt pinnalla ja super tuuheita!
Tällä hetkellä kuumin aalto ripsien saralla ovat volyymiripset, joita laitetaan aina useita ohuita kuituja yhteen omaan ripseen. Näin saadaan erittäin näyttäviä ja tuuheita ripsienpidennyksiä tai toisaalta luonnollisia ja siistejä luomuksia, jos vain tekijän ammattitaito riittää. Tämä osa-alue onkin ripsienpidennyksissä yksi merkittävimmistä tekijöistä. Kukapa ei olisi kuullut kauhutarinoita epäonnistuneista ripsienpidennyksistä ja epäammattimaisista ripsimuotoilijoista. Valitettavasti tänä kesänä olemme törmänneet tähän ongelmaan enemmän kuin viime vuosina. Tämän vuoksi ajattelimmekin tuoda esiin muutamia väittämiä ja tosiasioita, jotka liittyvät ripsienpidennyksiin.
Suositukset eivät ole hyvän tekijän tae
Yleinen uskomus on, että ystävien suositusten avulla löydät parhaan tekijän. Ystäväsi eivät välttämättä tiedä, mitkä ovat hyvien ripsipidennysten tunnusmerkit. Pelkkä hyvä pysyvyys ei riitä tähän, vaan ripset tulee tehdä asiakkaan silmän muotoon sopivalla muotoilulla, hänen omiin ripsiin sopivalla pituudella ja noudattamalla tarkkoja sääntöjä, jotka takaavat turvallisuuden ja käyttömukavuuden. Näitä ovat mm. ripsien elinkaaren ymmärtäminen sekä jatkeiden kiinnittäminen yhteen omaan ripseen tarkan erottelun avulla. Suomessa työskentelee pääsääntöisinä ripsimuotoilijoina lukemattomia tekijöitä, joilla ei ole näitä tietoja. Hyvän ripsentekijän tunnusmerkit ovat, että kun kysyt ylläolevista vaatimuksista, hän osaa vastata niihin selkeästi ja myös toiste päin; mitä tapahtuu, jos sääntöjä ei noudateta.
Huonosti tehtyjen ripsienpidennysten vaarat
Ripset kasvavat sammalla tavalla kuin kulmakarvat. Kun nypit kulmakarvojasi riittävän usein vuosien ajan, ne eivät enää kasva yhtä hyvin kuin ennen. Osa karvatupeista jopa kuolee kokonaan. Sama voi tapahtua myös ripsissä. Tämä tosin vaatii toistuvasti tehtyjä huonoja ripsiä, jotka repivät omia ripsiä pois. Myös huomattavasti liian pitkät ja painavat pidennykset rasittavat omia ripsiä ja voivat johtaa karvatuppien vaurioitumiseen. Paras keino välttää ongelmia omien ripsien kasvussa on valita hyvä ripsimuotoilija, joka osaa ja haluaa noudattaa turvallista tekniikkaa ja ohjaa samalla asiakasta ripsipidennysten kanssa.
Positiivisia huomioita
Hoitolassamme olemme myös huomanneet, että oikein laitettu ja oikean mittaisilla pidennyksillä tehty ripsienpidennys voi suojata asiakkaan omia ripsiä hinkkaamiselta, taivuttelulta ja kovakouraiselta meikinpoistolta. Hyvin tehtyjen ripsipidennysten kanssa voidaan päästä tilanteeseen, että omien ripsien kunto alkaa parantua pidennysten aikana.
Muutama sana tekoripsistä
Erityisen huolissamme olemme ripsinauhoista, jotka ovat nuorten tyttöjen suosiossa. Nämä laitetaan liimalla kiinni sekä ihoon, että omiin ripsiin. Nauhojen poiston yhteydessä omia ripsiä irtoaa väkivalloin, kun ne ovat tarttuneet nauhassa olevaan liimaan kiinni. Tämä vastaa samaa tilannetta, kuin kulmakarvojen nyppiminen, josta oli aikaisemmin jo puhetta. Myös iholla jatkuvasti hautuva liima aiheuttaa altistusta ja voi johtaa vakavaan allergiseen reaktioon. Ammattilaisina tiedämme myös, että kasvava ripsi häiriintyy, jos karvatupin pää ihon pinnalla on peitetty. Pahimmassa tapauksessa tästä voi seurata sisään kasvanut karva, joka joudutaan leikkaamaan kirurgisesti auki. Tähän kohtaan ei enää kasva uutta karvaa. Toivommekin, että vanhemmat suhtautuvat vakavasti tähän viattomalta tuntuvaan trendiin.
Asiaa ripsipidennysliimoista ja allergialiimoista
Kaikki ripsienpidennyksissä käytettävät liimat sisältävät syanoakrylaattia, joka on kaikille pikaliimasukuisille liimoille yhteinen, liiman kiinnittävän vaikutuksen tekevä aine. Toisissa liimoissa sitä on vähän ja toisissa paljon. Allergialiimoiksi kutsutaan vähän syanoakrylaattia sisältäviä liimoja, mutta tosiasiassa sana allergialiima on harhaanjohtava termi. Asiakas voi allergisoitua ihan mille tahansa ripsiliimalle tai muulle pidennysten laiton yhteydessä käytettävälle kemikaalille.
Ammattitaitoinen ripsimuotoilija tekee toki aina kaikkensa estääkseen asiakkaan allergisoitumisen. Oikean tekniikan avulla estetään liimaa koskettamasta asiakkaan ihoa. Asiakasta voidaan myös suositella välttämään ripsipidennysten kastelua muutamaan päivään. Tämä parantaa pysyvyyttä, mutta estää myös ripsiliimasta liukenemasta aineita iholle ennen liiman täydellistä kovettumista.
Silmien punoitus hoidon jälkeen ei ole suora merkki liima-allergiasta. Liima allergia ilmenee yleensä vasta seuraavana päivänä, kun asiakkaan silmäluomet ovat todella turvonneet ja punaiset. Itse silmän punaisuuden aiheuttaja on lähes aina joko silmän alle laitettava aluslappu tai liiman höyry, joka ärsyttää herkkää silmän pintaa varsinkin, jos asiakkaan silmät räpsyvät tai asiakkaan on vaikea pitää silmiään kiinni. Ärsytysongelmiin on olemassa ratkaisuja, joita voidaan kokeilla ilman, että asiakkaan on pakko luopua ripsipidennyksistä. Sen sijaan selkeä allerginen reaktio ripsiliimalle tarkoittaa, että pidennyksiä ei tule enää käyttää.
Julkisuudessa on ollut paljon spekulointia ripsipidennysliimojen vaaroista asiakkaalle, olisi kuitenkin tärkeää muistaa, että eniten ongelmia liimat aiheuttavat ammattilaisille. Ripsimuotoilija, joka tekee yhden täyden työpäivän, altistuu liimalle lähes yhtä paljon kuin asiakas noin puolen vuoden ripsihuoltojen aikana.
Ripsipidennysten tulevaisuus
Paras keino ennustaa tulevaisuutta on katsoa menneisyyttä. Tämän perusteella uskomme, että seuraavien vuosien aikana ripsiliimat tulevat kokemaan suuren muutoksen. Valmistajat tulevat kehittämään yhä hellävaraisempia aineita ja näin voimme tulevaisuudessa nauttia yhä turvallisemmista ripsistä. Myös koulutus tulee kehittymään koko ajan ja ripsimuotoilijoista tulee yhä ammattimaisempia erityisosaajia.